Početna Kikboks Funkcionalni trening Galerija O nama Kontakt
invictus-arrow-down

POVRATAK SPORTSKIM KORENIMA

Funkcionalni trening se može definisati kao pokret ili vežba koja nam omogućava da obavljamo svoje svakodnevne zadatke lakše i efikasnije. Kako bi se bavili ovim tipom treninga koristimo rekvizite i sredstva koja omogućavaju našem telu da se kreće bez ograničenja. Oni nam omogućavaju da se krećemo u svim ravnima i uključuju celo naše telo.

Funkcionalni trening je kao koncept izrastao na čvrstim temeljima onoga što ljudi čine već hiljadama godinama. Naša tela su stvorena da se kreću na određeni način, način na koji je fokusiran funkcionalni trening, kako bi nam omogućio da optimalno obavimo ne samo svakodnevne zadatke i poslove već i podigao fizičku spremu pojedinca na jedan novi, viši nivo. Funkcionalni trening zato simbolizuje povratak čoveka starim vrednostima, kroz korišćenje prirodnih kretnji i funkcionisanja organizma.

Postoji više glavnih zadataka koje treba da postignemo u našem treningu. Pokreti treba da budu višedimenzionalni, prolazeći kroz sve 3 ravni. Oni takođe treba da budu integrisani, tako da koristimo celo telo. Ali, pokreti isto tako treba da budu i kompleksni, tako da koristimo i mozak, kao i telo pri kretanju.

Cilj nam je da stojimo na sopstvenim stopalima i ostvarujemo kontakt sa podlogom tokom pokreta. Funkcionalni trening takođe ima i zabavan karakter. Telo treba da bude izloženo fizičkom i mentalnom izazovu, pogotovo kada se koriste zanimljivi i raznovrsni rekviziti.

Koristi funkcionalnog treninga za organizam su ogromne. On omogućavam da postignete skoro sve što želite. Izborom različitih funkcionalnih rekvizita i odabirom pravih vežbi, na poseban i zanimljiv način ćete ostvariti svoje zdravstvene i fitnes ciljeve.

crossfit-invictus

IZUZETNE KORISTI FUNKCIONALNOG TRENINGA ZA ORGANIZAM

Rekvizite za funkcionalni trening koristimo za:

 • Ubrzavanje metabolizma kako bismo smanjili masne naslage i postali vitkiji
 • Intenzivni kardiovaskularni trening koji će pomoći poboljšanju našeg aerobnog i anaerobnog energetskog sistema
 • Trening specifičnih sportskih tehnika
 • Pomoć u prevenciji povreda i rehabilitaciji
 • Poboljšanje držanja tela
 • Poboljšanje naše funkcionalnosti i sposobnosti za obavljanje svakodnevnih poslova

Funkcionalnim treningom mogu da se bave svi, početnici, mladi, stari, ali i profesionalni sportisti. Najpopularniji rekviziti za funkcionalni trening su: ketlbel (kettlebell), kor begs (core bags), merdevine za agilnost, prepone, ekspander za brzinu (speed resistor), boks oprema, medicinke, ploča za stabilnost (core board), olimpijski tegovi i šipke, polulopte, valjak za vežbanje (ViPR), trake (TRX), bugarske vreće… Trenutno ovakav vid treninga spada među najpopularnije sisteme treninga u svetu. Jedna od osoba najzaslužniji za njegovu popularnost je Marku Tvigt (Mark Twigt), koji je dobio zadatak da pripremi glumce i kaskadere za poznati film "300". Treninzi su bili veoma dramatični i dinamični, vežbe su se menjale na svakom treningu, a glumci su u veoma kratkom periodu uz rigoroznu dijetu postigli izuzetnu formu, dok su neki izgubili čak do 20kg

Trening izuzetno odgovara pripadnicima specijalnih jedinica, takmičarima ekstremnih i borilačkih sportova, ali i drugima kao nadopuna ili promena jer je vrlo prilagodljiv. Pravi funkcionalni trening je najkompletniji način treniranja jer radi na svim bitnim faktorima; snazi, kondiciji, eksplozivnosti, brzini i izdržljivosti. Moglo bi se reći da je iz svih sportova uzeto ono najučinkovitije te složeno u jedan veoma raznolik koncept! Kod svih vežbi suština je da radi što više mišića istovremeno, a velika većina vežbi najviše pogađa trbuh i donji deo leđa, što su kod većine i najslabije karike. Ako se tome dodaju i minimalni odmori između vežbi, dobijamo vrlo moćno oruđe za sagorevanje masti i izgradnju mišića! Upravo zbog te kombinacije vežbi koje aktiviraju sve mišiće u telu te minimalnih odmora, ovakav način treniranja je vrlo iscrpljujući, fizički i psihički, ali se telo izuzetno brzo oporavlja i gradi kvalitetna mišićna masa.

Kod dizajniranja funkcionalnih trening programa bitno je uvrstiti što manje vežbi sa što više učinka, te se ponekad ceo trening sastoji od samo dve vežbe (npr: mrtvo dizanje i rameni potisak). Naizgled se čini lako, jednostavno i nedovoljno za neke ozbiljnije rezultate, ali svaki iskusniji dizač tegova zna da sa mrtvim dizanjem radi svaki mišić u telu osim prsa i ramena (prednja strana), te zato uz rameni potisak dobijamo vrlo jaku kombinaciju za izgradnju mišića u celom telu, a u zavisnosti od odmora između serija i kilaže vrlo efikasno sagorevamo masno tkivo jer se aktivira veliki broj i raspon mišića. Ovakav trening ubrzava bazalni metabolizam na način da telo troši povećanu količinu kalorija čak i u mirovanju.

Bazne vežbe koje se koriste kod funkcionalnog treninga:

 • izbačaji, nabačaji, trzaji, njihanje sa zvonima
 • udaranje u pod, bacanje, skakanje, sklekovi sa medicinkama
 • zgibovi i njihanje konopa
 • sve tehnike skakanja s vijačom
 • sve vrste skokova na pliometrijske kutije
 • sve vrste zgibova,sklekova, izometrijskih držanja na karikama
 • sve vežbe snage s težinom vlastitog tela itd.

crossfit-invictus
crossfit-invictus

Prednosti ovakvog treninga:

 1. Povećanje svih energetskih sistema
 2. Poboljšanje kompozicije tela
 3. Povećanje mišićne mase i snage
 4. Povećanje radnog kapaciteta vežbanja
 5. Raznolikost trening programa

Fizička pripremljenost, snaga i kondicija, je veoma važna u svakom sportu, naročito u profesionalnom, gde u kombinaciji sa eksplozivnošću dovodi do pravih rezultata na sportskim takmičenjima. Svaki sport je specifičan i zbog toga zahteva poseban pristup i detaljnu analizu. Kada se rade treninzi snage i kondicije, programi koji su uobičajeni u teretanama i fitness centrima ne donose željene rezultate jer se pomoću njih rade vežbe pojedinačno po mišićnim particijama. Najbolji princip je funkcionalni trening, gde se prilikom treninga angažuju sve mišićne particije, naročito trup i noge. U našem klubu svi sportisti, profesionalni i rekreativni dobiće trening spram svojih potreba, i sa najmanjim utroškom vremena pri postizanju najboljih rezultata

crossfit-trening-invictus

SNAGA

crossfit-trening-invictus

BRZINA

crossfit-trening-invictus

IZDRŽLJIVOST

crossfit-trening-invictus

FLEKSIBILNOST I OBIM POKRETA

crossfit-trening-invictus

AEROBNI I ANAEROBNI KAPACITET ORGANIZMA

TERMINI TRENINGA

SVAKIM RADNIM DANOM OD:
10:15, 17:30, 18:30, i 19:30h

OPEN GYM - SUBOTOM OD: 11 DO 14h

CENA:

3600.00 dinara - mesečno

crossfit-treninzi